Statistika

Materiál byl publikován 26. 08. 2013 a od té doby byl 2129× zobrazen.

Další materiály
Hodnocení materiálu

Hodnocení materiálu

Hodnocení týmu rvp.cz
Naše hodnocení – 2/5
Hodnocení uživatelů
 
Průměrné hodnocení: 1,
počet hodnocení: 1.
Hodnotit materiály mohou pouze registrovaní uživatelé.
Statistika hodnocení
hodnocení: 5 zatím nikdo hodnocení: 4 zatím nikdo hodnocení: 3 zatím nikdo hodnocení: 2 zatím nikdo hodnocení: 1 1 uživatel
 
Doporučit materiál

Jak citovat

MARHOLDOVÁ, Lada. Potraviny a výživa – Sůl. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 26. 08. 2013, [cit. 2020-09-25]. Dostupný z WWW: <https://dum.rvp.cz/materialy/potraviny-a-vyziva-sul.html>. ISSN 1802-4785.

Licence

Creative Commons License

Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.

Identifikátor materiálu 40146
Anotace

Prezentace je určena pro žáky učebního oboru kuchař-číšník. Je využívána v předmětu Potraviny a výživa. Pomáhá žákům se seznámit se surovinou, jejím použitím a významem ve výživě.

Autor

Bc. Lada Marholdová (Autor)

Jazyk Čeština
Očekávaný výstup

65–51-H/01 Kuchař – číšníkdalší materiály k tomuto očekávanému výstupu »

Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Klíčová slova

sůl, historie, charakteristika, obsah, druh, skladováníva­da

Druh učebního materiálu Prezentace
Druh interaktivity Kombinované
Cílová skupina Žák
Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání
Typická věková skupina 16 - 19 let
Celková velikost 1,97 MB
V případě pochybností o aktuálnosti či funkčnosti příspěvku využijte tlačítko „Napište nám“.
Napište nám
 

Soubory materiálu

V tomto seznamu se zobrazují soubory tvořící samotný učební materiál.
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
 
 Název souboruPopisTyp souboruVelikost
stáhnoutNáhledsul1.odpPrezentace – upravená verze na podněty uživatelůOpenDocument prezentace OpenDocument prezentace415,57 kB
stáhnoutNáhledsul1.pptPrezentace – upravená verze na podněty uživatelůPrezentace Microsoft Powerpoint Prezentace Microsoft Powerpoint571,39 kB
stáhnoutNáhledsůl.odpPrezentaceOpenDocument prezentace OpenDocument prezentace415,45 kB
stáhnoutNáhledsůl.pptPrezentacePrezentace Microsoft Powerpoint Prezentace Microsoft Powerpoint566,78 kB
Stáhnout komentáře materiálu jako RSS kanál

Komentáře

 
1. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 29. 08. 2013, 21:37:39

1. Sůl není potravina rotlinného původu.

2. „Mocenství soli“: Chemie používala pojem mocenství, který je dnes nahrazen příbuzným pojmem oxidační číslo. Oba pojmy se vztahují na prvky (zde tedy na sodík a chlor), ne na sloučeniny (chlorid sodný nebo jiné soli). Sodík i chlor mají jen jedinou hodnotu ox.č. (Na I a Cl -I). Sůl tedy je z tohoto hlediska jediná (ta „jednomocná“).

3. Sůl z Mrtvého moře se snad v potravinářství nepoužívá a k tématu ani vlastně nepatří.

4. Obsah sloučenin jódu v soli je naopak pro člověka natolik významný, že by by zasloužil komentovat blíž.

2. autor: Mgr. Radek Sárközi
vloženo: 30. 08. 2013, 01:16:28

Opravdu tohle všechno potřebuje kuchař vědět? :-o

3. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 30. 08. 2013, 21:06:57

Teď nevím, zda pan kolega reaguje na můj první komentář nebo na prezentaci.

Kuchař-číšník v předmětu Potraviny a výživa asi nemusí vědět o mocenství nebo ox.číslech, ale pokud je o takových věcech přece jen zmínka, tak by to mělo mít hlavu a patu.

„Tohle všechno“ je víceméně otázka všech DUMů – obsahují spoustu informací, které jsou asi autory myšleny jako zajímavosti, motivační prvky. Vždy ale hrozí nebezpečí, že si část učitelů řekne, že tohle všechno se na jiných školách učí a vyžaduje a že by to měli tedy učit a důsledně vyžadovat taky.

Napadá mě ale, že kuchař by měl vědět spoustu jiných věcí o soli – jak a proč používat sůl v kuchyni (kdy osolit maso, proč se vaří těstoviny ve slané vodě, proč se sůl přidává do těsta na moučníky …). Tyto pokyny jsou samozřejmě  v receptech na přípravu konkrétních jídel, ale neměly by místo i zde?

4. autor: Bc. Magda Šimková, DiS.
vloženo: 05. 09. 2013, 19:13:23

Souhlasím s názorem pana Melichara.

5. autor: Mgr. Ivo Krobot
vloženo: 06. 09. 2013, 09:46:35

Materiál prošel opakovanou recenzí, navržené úpravy budou zapracovány do souboru a znovu vloženy do systému.

6. autor: Bc. Lada Marholdová
vloženo: 09. 09. 2013, 11:20:31

Vážení kolegové, dum- sůl je vypracován pro předmět Potraviny a výživa, nikoliv pro Chemii, ani k Technologii přípravy pokrmů! Má pouze vodící a doplňující charakter, je součástí výkladu v hodině. Děkuji za pochopení. Marholdová

7. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 09. 09. 2013, 21:52:12

Vážená kolegyně, hranice k Chemii jste zřejmě překročila dobrovolně a přitom chybně. Ani název předmětu, ani vodící a doplňující charakter materiálu k chybám neopravňuje a neomlouvá je.  Ze  svého předmětu samozřejmě vybočovat nemusíte, ale pokud to uděláte, pak by bylo  lepší a bezpečnější  mířit raději k nejbližšímu odbornému předmětu.

Přidat komentář

Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.