Prezentace je určena pro žáky učebního oboru kuchař-číšník. Je využívána v předmětu Potraviny a výživa. Pomáhá žákům se seznámit se surovinou, jejím použitím a významem ve výživě.
1. Sůl není potravina rotlinného původu.
2. "Mocenství soli": Chemie používala pojem mocenství, který je dnes nahrazen příbuzným pojmem oxidační číslo. Oba pojmy se vztahují na prvky (zde tedy na sodík a chlor), ne na sloučeniny (chlorid sodný nebo jiné soli). Sodík i chlor mají jen jedinou hodnotu ox.č. (Na I a Cl -I). Sůl tedy je z tohoto hlediska jediná (ta "jednomocná").
3. Sůl z Mrtvého moře se snad v potravinářství nepoužívá a k tématu ani vlastně nepatří.
4. Obsah sloučenin jódu v soli je naopak pro člověka natolik významný, že by by zasloužil komentovat blíž.
Váš komentář
Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.