Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se


Statistika

Materiál byl publikován 03. 07. 2013 a od té doby byl 2252× zobrazen.

Další materiály
Hodnocení materiálu

Hodnocení materiálu

Hodnocení týmu rvp.cz
Naše hodnocení – 2/5
Hodnocení uživatelů
 
Průměrné hodnocení: 2,
počet hodnocení: 1.
Hodnotit materiály mohou pouze registrovaní uživatelé.
Statistika hodnocení
hodnocení: 5 zatím nikdo hodnocení: 4 zatím nikdo hodnocení: 3 zatím nikdo hodnocení: 2 1 uživatel hodnocení: 1 zatím nikdo
 
Doporučit materiál

Jak citovat

HONZÁTKO, Petr. Zbožíznalství – Cukr. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 03. 07. 2013, [cit. 2021-05-12]. Dostupný z WWW: <https://dum.rvp.cz/materialy/zboziznalstvi-cukr.html>. ISSN 1802-4785.

Licence

Příspěvek je publikován pod licencí Creative Commons BY-NC-SA.

Identifikátor materiálu 47879
Anotace

Tato prezentace je určena pro žáky učebních oborů obchodník, prodavač, prodavačské práce. Je vhodné ji využít do předmětu „Zbožíznalství“. Pomáhá žákům orientovat se v sortimentu zboží, ovládat problematiku užitných vlastností, jakosti, hodnocení zboží, skladování a ošetřování.

Autor

Petr Honzátko (Autor), Dana Vinterová (Autor)

Jazyk Čeština
Očekávaný výstup

66–51-H/01 Prodavačdalší materiály k tomuto očekávanému výstupu »

Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Klíčová slova

sacharóza, prázdná kalorie, výroba, surový cukr, rafinace, cukrová třtina, tvarovaný cukr, jakost, znak, skladování, fruktóza, zbožíznalství

Druh učebního materiálu Prezentace
Druh interaktivity Kombinované
Cílová skupina Žák
Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání
Typická věková skupina 16 - 19 let
Celková velikost 1,47 MB
V případě pochybností o aktuálnosti či funkčnosti příspěvku využijte tlačítko „Napište nám“.
Napište nám
 

Soubory materiálu

V tomto seznamu se zobrazují soubory tvořící samotný učební materiál.
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
 
 Název souboruPopisTyp souboruVelikost
stáhnoutNáhledZboziznalstvi_-_Cukr.odpPrezentaceOpenDocument prezentace OpenDocument prezentace562,41 kB
stáhnoutNáhledZboziznalstvi_-_Cukr.pptPrezentacePrezentace Microsoft PowerPoint Prezentace Microsoft PowerPoint903,17 kB
Stáhnout komentáře materiálu jako RSS kanál

Komentáře

 
1. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 03. 07. 2013, 19:42:37

Obsahuje opravdu cukr moučka amygdalin? Je to tedy „éčko“? Amygdalin je uváděný jako toxický glykosid, z něhož se uvolňuje kyanovodík.

2. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 03. 09. 2013, 11:58:01

Dobrý den! Znovu prosím autory nebo recenzenty o potvrzení/vy­vrácení informace, že cukr moučka obsahuje jedovatý amygdalin.

Děkuji.

3. autor: Bc. Magda Šimková, DiS.
vloženo: 05. 09. 2013, 19:10:53

Amygdalin beta-glukosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu. Nepatří mezi „éčka“.

4. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 09. 09. 2013, 20:13:36

Děkuji za vysvětlení i za podporu u materiálu Sůl. Zde ovšem moje nejasnosti zčásti přetrvávají. Tušil jsem, že amygdalin v malých dávkách sneseme a že se s ním asi i můžeme setkat. Ale je v cukru?

Pokud je amygdalin v cukru přirozeně, pak není jen v cukru – moučce, ale v každém cukru.  Pokud se přidává jako protihrudkující přísada do moučkového cu­kru (tak vyznívá DUM), pak by jej měli uvádět výrobci (a neuvádějí – uvádějí škrob nebo oxid křemičitý) a měl být mezi éčky (zvlášť když jde ve větší dávce o jed).

Přidat komentář

Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.