- Předškolní vzdělávání
- Základní vzdělávání
- Základní umělecké vzdělávání
- Speciální vzdělávání
- Gymnaziální vzdělávání
- Odborné vzdělávání
- Jazykové vzdělávání
- Neformální vzdělávání
Zbožíznalství – Cukr
Materiál byl publikován 03. 07. 2013 a od té doby byl 2143× zobrazen.
Hodnocení materiálu
Hodnocení týmu rvp.cz

Hodnocení uživatelů
počet hodnocení: 1.
Statistika hodnocení





Jak citovat
Licence

Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Anotace | Tato prezentace je určena pro žáky učebních oborů obchodník, prodavač, prodavačské práce. Je vhodné ji využít do předmětu „Zbožíznalství“. Pomáhá žákům orientovat se v sortimentu zboží, ovládat problematiku užitných vlastností, jakosti, hodnocení zboží, skladování a ošetřování. |
---|---|
Autor | Petr Honzátko (Autor), Dana Vinterová (Autor) |
Jazyk | Čeština |
Očekávaný výstup | 66–51-H/01 Prodavačdalší materiály k tomuto očekávanému výstupu » |
Speciální vzdělávací potřeby | - žádné - |
Klíčová slova | sacharóza, prázdná kalorie, výroba, surový cukr, rafinace, cukrová třtina, tvarovaný cukr, jakost, znak, skladování, fruktóza, zbožíznalství |
Druh učebního materiálu | Prezentace |
Druh interaktivity | Kombinované |
Cílová skupina | Žák |
Stupeň a typ vzdělávání | odborné vzdělávání |
Typická věková skupina | 16 - 19 let |
Celková velikost | 1,47 MB |
V případě pochybností o aktuálnosti či funkčnosti příspěvku využijte tlačítko „Napište nám“.
Napište nám
|
Soubory materiálu
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
Název souboru | Popis | Typ souboru | Velikost |
---|
stáhnout | Náhled | Zboziznalstvi_-_Cukr.odp | Prezentace | ![]() | 562,41 kB |
stáhnout | Náhled | Zboziznalstvi_-_Cukr.ppt | Prezentace | ![]() | 903,17 kB |
Komentáře
vloženo: 03. 09. 2013, 11:58:01
Dobrý den! Znovu prosím autory nebo recenzenty o potvrzení/vyvrácení informace, že cukr moučka obsahuje jedovatý amygdalin.
Děkuji.
vloženo: 05. 09. 2013, 19:10:53
Amygdalin beta-glukosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu. Nepatří mezi „éčka“.
vloženo: 09. 09. 2013, 20:13:36
Děkuji za vysvětlení i za podporu u materiálu Sůl. Zde ovšem moje nejasnosti zčásti přetrvávají. Tušil jsem, že amygdalin v malých dávkách sneseme a že se s ním asi i můžeme setkat. Ale je v cukru?
Pokud je amygdalin v cukru přirozeně, pak není jen v cukru – moučce, ale v každém cukru. Pokud se přidává jako protihrudkující přísada do moučkového cukru (tak vyznívá DUM), pak by jej měli uvádět výrobci (a neuvádějí – uvádějí škrob nebo oxid křemičitý) a měl být mezi éčky (zvlášť když jde ve větší dávce o jed).
Přidat komentář
Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.
vloženo: 03. 07. 2013, 19:42:37
Obsahuje opravdu cukr moučka amygdalin? Je to tedy „éčko“? Amygdalin je uváděný jako toxický glykosid, z něhož se uvolňuje kyanovodík.