Statistika

Materiál byl publikován 03. 07. 2013 a od té doby byl 2072× zobrazen.

Další materiály
Hodnocení materiálu

Hodnocení materiálu

Hodnocení týmu rvp.cz
Naše hodnocení – 2/5
Hodnocení uživatelů
 
Průměrné hodnocení: 2,
počet hodnocení: 1.
Hodnotit materiály mohou pouze registrovaní uživatelé.
Statistika hodnocení
hodnocení: 5 zatím nikdo hodnocení: 4 zatím nikdo hodnocení: 3 zatím nikdo hodnocení: 2 1 uživatel hodnocení: 1 zatím nikdo
 
Doporučit materiál

Jak citovat

HONZÁTKO, Petr. Zbožíznalství – Cukr. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 03. 07. 2013, [cit. 2020-10-01]. Dostupný z WWW: <https://dum.rvp.cz/materialy/zboziznalstvi-cukr.html>. ISSN 1802-4785.

Licence

Creative Commons License

Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.

Identifikátor materiálu 47879
Anotace

Tato prezentace je určena pro žáky učebních oborů obchodník, prodavač, prodavačské práce. Je vhodné ji využít do předmětu „Zbožíznalství“. Pomáhá žákům orientovat se v sortimentu zboží, ovládat problematiku užitných vlastností, jakosti, hodnocení zboží, skladování a ošetřování.

Autor

Petr Honzátko (Autor), Dana Vinterová (Autor)

Jazyk Čeština
Očekávaný výstup

66–51-H/01 Prodavačdalší materiály k tomuto očekávanému výstupu »

Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Klíčová slova

sacharóza, prázdná kalorie, výroba, surový cukr, rafinace, cukrová třtina, tvarovaný cukr, jakost, znak, skladování, fruktóza, zbožíznalství

Druh učebního materiálu Prezentace
Druh interaktivity Kombinované
Cílová skupina Žák
Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání
Typická věková skupina 16 - 19 let
Celková velikost 1,47 MB
V případě pochybností o aktuálnosti či funkčnosti příspěvku využijte tlačítko „Napište nám“.
Napište nám
 

Soubory materiálu

V tomto seznamu se zobrazují soubory tvořící samotný učební materiál.
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
 
 Název souboruPopisTyp souboruVelikost
stáhnoutNáhledZboziznalstvi_-_Cukr.odpPrezentaceOpenDocument prezentace OpenDocument prezentace562,41 kB
stáhnoutNáhledZboziznalstvi_-_Cukr.pptPrezentacePrezentace Microsoft Powerpoint Prezentace Microsoft Powerpoint903,17 kB
Stáhnout komentáře materiálu jako RSS kanál

Komentáře

 
1. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 03. 07. 2013, 19:42:37

Obsahuje opravdu cukr moučka amygdalin? Je to tedy „éčko“? Amygdalin je uváděný jako toxický glykosid, z něhož se uvolňuje kyanovodík.

2. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 03. 09. 2013, 11:58:01

Dobrý den! Znovu prosím autory nebo recenzenty o potvrzení/vy­vrácení informace, že cukr moučka obsahuje jedovatý amygdalin.

Děkuji.

3. autor: Bc. Magda Šimková, DiS.
vloženo: 05. 09. 2013, 19:10:53

Amygdalin beta-glukosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu. Nepatří mezi „éčka“.

4. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 09. 09. 2013, 20:13:36

Děkuji za vysvětlení i za podporu u materiálu Sůl. Zde ovšem moje nejasnosti zčásti přetrvávají. Tušil jsem, že amygdalin v malých dávkách sneseme a že se s ním asi i můžeme setkat. Ale je v cukru?

Pokud je amygdalin v cukru přirozeně, pak není jen v cukru – moučce, ale v každém cukru.  Pokud se přidává jako protihrudkující přísada do moučkového cu­kru (tak vyznívá DUM), pak by jej měli uvádět výrobci (a neuvádějí – uvádějí škrob nebo oxid křemičitý) a měl být mezi éčky (zvlášť když jde ve větší dávce o jed).

Přidat komentář

Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.