- Předškolní vzdělávání
- Základní vzdělávání
- Základní umělecké vzdělávání
- Speciální vzdělávání
- Gymnaziální vzdělávání
- Odborné vzdělávání
- Jazykové vzdělávání
- Neformální vzdělávání
Proteiny
Materiál byl publikován 24. 09. 2010 a od té doby byl 5251× zobrazen.
Hodnocení materiálu
Hodnocení týmu rvp.cz

Hodnocení uživatelů
Jak citovat
Licence

Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Anotace | Prezentace popisuje složení, tvar, strukturu a funkci bílkovin v organismech. Dále jsou uvedeny příklady koagulace teplem a chemickými látkami a možnosti skupinové práce žáků. Závěrečná část je věnována nukleovým kyselinám a jejich významu. Součástí učebního materiálu je pracovní list. |
---|---|
Autor | Mgr. Vlastimil Vaněk (Autor) |
Jazyk | Čeština |
Očekávaný výstup | uvede příklady zdrojů bílkovin, tuků, sacharidů a vitaminůdalší materiály k tomuto očekávanému výstupu » |
Speciální vzdělávací potřeby | - žádné - |
Klíčová slova | protein, bílkovina, peptidová vazba, koagulace, denaturace, funkce bílkovin, nukleová kyselina, genetická daktyloskopie |
Druh učebního materiálu | Prezentace |
Druh interaktivity | Kombinované |
Cílová skupina | Žák |
Stupeň a typ vzdělávání | základní vzdělávání – druhý stupeň |
Typická věková skupina | 12 - 15 let |
Celková velikost | 7,28 MB |
V případě pochybností o aktuálnosti či funkčnosti příspěvku využijte tlačítko „Napište nám“.
Napište nám
|
Soubory materiálu
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
Název souboru | Popis | Typ souboru | Velikost |
---|
stáhnout | Náhled | Proteiny – pl.doc | Pracovní list | ![]() | 51,71 kB |
stáhnout | Náhled | Proteiny – pl.odt | Pracovní list | ![]() | 20,09 kB |
stáhnout | Náhled | Proteiny – prezentace.odp | Prezentace | ![]() | 3,16 MB |
stáhnout | Náhled | Proteiny – prezentace.ppt | Prezentace | ![]() | 2,01 MB |
stáhnout | Proteiny – Zahřívání bílkovin.mpg | Video | ![]() | 2,04 MB |
Komentáře
vloženo: 22. 11. 2010, 21:01:06
Asi po 2 měsících zkusím vnutit autorovi znovu, že v chemii je biuretová reakce a Fehlingovo činidlo – materiál je stále neopravený a chybný.
vloženo: 01. 12. 2010, 11:25:37
Dobrý den, materiál byl upraven.
Přidat komentář
Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.
vloženo: 24. 09. 2010, 19:49:10
Nejedná o „Biuretovu“ reakci, ale je to „biuretová“ reakce – nebyl slavný chemik Biruet, je látka zvaná biuret. Za to byl pan Fehling – psáno s „h“ uprostřed! Je skoro pravda, že pro biuretovou reakci se používá Fehl.činidlo, ale úplně ne a také se to tak neformuluje. FČ není jen modrá skalice + hydroxid sodný – to je základ. navíc pro dk cukrů a bílkovin se používá jiný poměr, čili jinak konc.roztoky. FČ je definované složením i koncentrací. U bílkovin se dává daleko méně modré skalice. Nebyl by pak roztok na obrázku taky fialovější?