Statistika

Materiál byl publikován 24. 09. 2010 a od té doby byl 4804× zobrazen.

Další materiály
Hodnocení materiálu

Hodnocení materiálu

Hodnocení týmu rvp.cz
Naše hodnocení – 2/5
Hodnocení uživatelů
Materiál zatím nebyl hodnocen.
Hodnotit materiály mohou pouze registrovaní uživatelé.
 
Doporučit materiál

Jak citovat

VANĚK, Vlastimil. Proteiny. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 24. 09. 2010, [cit. 2020-02-26]. Dostupný z WWW: <https://dum.rvp.cz/materialy/proteiny.html>. ISSN 1802-4785.

Licence

Creative Commons License

Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.

Identifikátor materiálu 41837
Anotace

Prezentace popisuje složení, tvar, strukturu a funkci bílkovin v organismech. Dále jsou uvedeny příklady koagulace teplem a chemickými látkami a možnosti skupinové práce žáků. Závěrečná část je věnována nukleovým kyselinám a jejich významu. Součástí učebního materiálu je pracovní list.

Autor

Mgr. Vlastimil Vaněk (Autor)

Jazyk Čeština
Očekávaný výstup

uvede příklady zdrojů bílkovin, tuků, sacharidů a vitaminůdalší materiály k tomuto očekávanému výstupu »

Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Klíčová slova

protein, bílkovina, peptidová vazba, koagulace, denaturace, funkce bílkovin, nukleová kyselina, genetická daktyloskopie

Druh učebního materiálu Prezentace
Druh interaktivity Kombinované
Cílová skupina Žák
Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň
Typická věková skupina 12 - 15 let
Celková velikost 7,28 MB
 

Soubory materiálu

V tomto seznamu se zobrazují soubory tvořící samotný učební materiál.
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
 
 Název souboruPopisTyp souboruVelikost
stáhnoutNáhledProteiny – pl.docPracovní listDokument Microsoft Word Dokument Microsoft Word51,71 kB
stáhnoutNáhledProteiny – pl.odtPracovní listOpenDocument textový dokument OpenDocument textový dokument20,09 kB
stáhnoutNáhledProteiny – prezentace.odpPrezentaceOpenDocument prezentace OpenDocument prezentace3,16 MB
stáhnoutNáhledProteiny – prezentace.pptPrezentacePrezentace Microsoft Powerpoint Prezentace Microsoft Powerpoint2,01 MB
stáhnout Proteiny – Zahřívání bílkovin.mpgVideoVideo ve formátu MPEG Video ve formátu MPEG2,04 MB
Stáhnout komentáře materiálu jako RSS kanál

Komentáře

 
1. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 24. 09. 2010, 19:49:10

Nejedná o „Biuretovu“ reakci, ale je to „biuretová“ reakce – nebyl slavný chemik Biruet, je látka zvaná biuret. Za to byl pan Fehling – psáno s „h“ uprostřed! Je skoro pravda, že pro biuretovou reakci se používá Fehl.činidlo, ale úplně ne a také se to tak neformuluje. FČ není jen modrá skalice + hydroxid sodný – to je základ. navíc pro dk cukrů a bílkovin se používá jiný poměr, čili jinak konc.roztoky. FČ je definované složením i koncentrací. U bílkovin se dává daleko méně modré skalice. Nebyl by pak roztok na obrázku taky fialovější?

2. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 22. 11. 2010, 21:01:06

Asi po 2 měsících zkusím vnutit autorovi znovu, že v chemii je biuretová reakce a Fehlingovo činidlo – materiál je stále neopravený a chybný.

3. autor: Bc. et Bc. Tereza Hubená, DiS.
vloženo: 01. 12. 2010, 11:25:37

Dobrý den, materiál byl upraven.

Přidat komentář

Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.