Statistika

Materiál byl publikován 04. 10. 2010 a od té doby byl 4555× zobrazen.

Další materiály
Hodnocení materiálu

Hodnocení materiálu

Hodnocení týmu rvp.cz
Naše hodnocení – 2/5
Hodnocení uživatelů
Materiál zatím nebyl hodnocen.
Hodnotit materiály mohou pouze registrovaní uživatelé.
 
Doporučit materiál

Jak citovat

VANĚK, Vlastimil. Proč ovoce voní. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 04. 10. 2010, [cit. 2019-11-20]. Dostupný z WWW: <https://dum.rvp.cz/materialy/proc-ovoce-voni.html>. ISSN 1802-4785.

Licence

Creative Commons License

Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.

Identifikátor materiálu 34146
Anotace

Cílem prezentace je vysvětlit pojem esterifikace, seznámit žáky s názvoslovím, přípravou, vlastnostmi a užitím esterů. Je uvedena řada různých vůní esterů, s nimiž se žáci setkávají v praktickém životě. Pro větší názornost je použita řada obrázků a návod na jednoduchý demonstrační pokus. Učební materiál je doplněn pracovním listem.

Autor

Mgr. Vlastimil Vaněk (Autor)

Jazyk Čeština
Očekávaný výstup

rozliší vybrané deriváty uhlovodíků, uvede jejich zdroje, vlastnosti a použitídalší materiály k tomuto očekávanému výstupu »

Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Klíčová slova

estery, esterifikace, Chemie, Člověk a příroda

Druh učebního materiálu Prezentace
Druh interaktivity Kombinované
Cílová skupina Žák
Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň
Typická věková skupina 12 - 15 let
Celková velikost 2,21 MB
 

Soubory materiálu

V tomto seznamu se zobrazují soubory tvořící samotný učební materiál.
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
 
 Název souboruPopisTyp souboruVelikost
stáhnoutNáhledProč ovoce voní – pl.docPracovní listDokument Microsoft Word Dokument Microsoft Word54,27 kB
stáhnoutNáhledProč ovoce voní – pl.odtPracovní listOpenDocument textový dokument OpenDocument textový dokument18,65 kB
stáhnoutNáhledProč ovoce voní.odpPrezentaceOpenDocument prezentace OpenDocument prezentace1,01 MB
stáhnoutNáhledProč ovoce voní.pptPrezentacePrezentace Microsoft Powerpoint Prezentace Microsoft Powerpoint1,13 MB
Stáhnout komentáře materiálu jako RSS kanál

Komentáře

 
1. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 04. 10. 2010, 16:56:14

DEfinice esterifikace je chybná, materiál obsahuje i další drobnější chyby. Autor i recenzenti by měli při své práci používat např. běžné učebnice pro SŠ a řídit se jimi. Pochopitelně se dá očekávat, že tato moje připomínka nevyvolá žádnou viditelnou reakci, ale snad omezí používání tohoto materiálu a šíření nesmyslů. Podobný efekt očekávám od svých připomínek k antibiotikům v materiálu o léčivech.

2. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 07. 10. 2010, 09:06:54

Názvosloví esterů:

  1. Autor uvádí „Estery lze pojmenovat dvěma způsoby: jako sůl, anebo moderním názvoslovím“ to není pravda. Názvy uvedené dál – octan, acetát, ethanoát – jsou všechno názvy solí (octan je přesně totéž jako acetát, ethanoát je sůl ethanové kys.). Je opravdu správně napsané „sůl, anebo..“ ?

    2. Autor uvádí, že v moderním názvosloví se používají dvě koncovky a to -át nebo -oat – takto to není pravda. Tyto koncovky se liší jen písmenem o, ale ne délkou. Není -oat, ale -oát (podobně jako -át).

  2. Názvy typu octan, mravenčan již dnes oficiálními názvy nejsou. Jejich použití u nechemiků a zvláště na ZŠ je však oprávněné (snad je pro žáky přijatelný acetát, ale formiát nebo butyrát už asi moc ne). Pak lze zvažovat i názvy typu „ethylester octové kyseliny“ – braný spíše jako popis typu látky než přímo název.

(4. Ke konci DUMUu je pak chybně psáno „metyl“. Kolik % je toho vlastně správně? A jak by to zasloužilo oznámkovat?)

3. autor: Bc. et Bc. Tereza Hubená, DiS.
vloženo: 13. 10. 2010, 16:25:25

Dobrý den,

materiál byl upraven.

4. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 13. 10. 2010, 19:50:58

Výsledek je obdivuhodný. Gratuluji!

Přidat komentář

Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.