Statistika

Materiál byl publikován 05. 11. 2010 a od té doby byl 3366× zobrazen.

Další materiály
Doporučit materiál

Jak citovat

LAUBEOVÁ, Alena. Lipidy. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 05. 11. 2010, [cit. 2020-04-02]. Dostupný z WWW: <https://dum.rvp.cz/materialy/lipidy-3.html>. ISSN 1802-4785.

Licence

Creative Commons License

Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.

Identifikátor materiálu 64164
Anotace

Pracovní list se zaměřuje na lipidy – jednu ze skupin přírodních látek. Pracovní list je určen pro žáka gymnázia jako aktivizující prvek při hodinách chemie, využitelný prakticky ve všech fázích vyučovacího procesu. Pracovní list vznikl jako součást rigorózní práce obhájené v roce 2009 na Katedře učitelství a didaktiky chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Autor

RNDr. Alena Laubeová (Autor)

Jazyk Čeština
Očekávaný výstup

objasní strukturu a funkci sloučenin nezbytných pro důležité chemické procesy probíhající v organismechdalší materiály k tomuto očekávanému výstupu »

Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Klíčová slova

lipidy, aktivizační metoda, pracovní list, skupinová práce, práce s textem

Druh učebního materiálu Pracovní list
Druh interaktivity Aktivita
Cílová skupina Žák
Stupeň a typ vzdělávání gymnaziální vzdělávání
Typická věková skupina 16 - 19 let
Celková velikost 321,66 kB
V případě pochybností o aktuálnosti či funkčnosti příspěvku využijte tlačítko „nahlásit příspěvek“.
Nahlásit příspěvek
 

Soubory materiálu

V tomto seznamu se zobrazují soubory tvořící samotný učební materiál.
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
 
 Název souboruPopisTyp souboruVelikost
stáhnoutNáhledLipidy – zadání.docPracovní listDokument Microsoft Word Dokument Microsoft Word162,30 kB
stáhnoutNáhledLipidy – zadání.odtPracovní listOpenDocument textový dokument OpenDocument textový dokument58,10 kB
stáhnoutNáhledLipidy – řešení.docPracovní listDokument Microsoft Word Dokument Microsoft Word69,63 kB
stáhnoutNáhledLipidy – řešení.odtPracovní listOpenDocument textový dokument OpenDocument textový dokument31,62 kB
Stáhnout komentáře materiálu jako RSS kanál

Komentáře

 
1. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 09. 11. 2010, 23:32:10

Margarín nebo máslo? Toto rozhodnutí by mělo být hlavním praktickým dopadem tohoto materiálu, vyústěním teoretických znalostí o lipidech. Myslím, že právě v tomto bodě DUM jasně selhává.

Výchozí text uvádí o máslu a margarínech tyto údaje: V obou případech vysoký obsah nasycených MK s negativním účinkem na zdraví, u másla velké množství MK s menším počtem at.C – zvláštní zdravotní efekt není uveden, u másla 4% polynenasycených MK s pozitivním účinkem (srovnatelný údaj pro margaríny chybí), máslo obsahuje cholesterol – margaríny ne, margaríny ale obsahují trans-nenasycené MK se škodlivým účinkem a barviva a konzervační látky. Závěr: Z hlediaka riskantních nasycených MK jsou oba druhy tuku srovnatelné, máslo má jako pozitivum polynenasycxené MK. Zbývá otázks: Je horší cholesterol v másle nebo jsou horší trans-nenasycené MK + barviva a konzervaty v margarínech? Dopadá to skoro hůř pro margaríny! Je to ono, k čemi má výuka mířit? Nedostáváme se tak na pozici zastánců alternativní medicíny, kteří vnucují, že se věda s hodnocením másla spletla.

Důvod jde hledat v citovaných zdrojích informací: Asi z poloviny jde o běžné učebnice organické chemie a biochemie – jsou jistě obsahově v pořádku, ale konkrétní údaje o margarínech a máslu asi neobsahují. Druhá polovina odkazů je z webu: Tabulka obsahu cholesterolu v potravinách, pak 2 odkazy na běžné noviny (jeden z nich nefunkční) a 2 odkazy ma stránky abcvyzivy.cz. Běžný deník (MF Dnes) snad není adekvátním zdrojem pro výuku ns G. Autorem stránek abcvyzivy.cz je člověk, který se charakterizuje jako „zastánce dělené stravy s výběrem podle krevních skupin“. Neuvádí profesi nebo vzdělání, kupodivu ani, kterou má krevní skupinu – ale to, že je narozen ve znamení Blíženců ano. Je toto adekvátní zdroj informací pro studenty G?

2. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 08. 12. 2010, 12:10:37

Chybné údaje o margarínech:

Můj měsíc starý komentář byl asi moc složitý a nepřehledný – chtěl jsem řící, že údaje o výrobě margarínů a obsahu transkyselin v nich jsou chybné a materiál potřebuje opravu. (Na základě volby kvalitnějších informačních zdrojů.)

3. autor: Miroslav Melichar
vloženo: 02. 05. 2011, 22:44:14

Vracím se ještě 1× k vhodnosti másla a margarínů: V poslední době se objevují informace o tom, že máslo obsahuje cenné nenasycené MK, dokonce zdraví prospěšnou trans-VMK a je proto na rozdíl od dřívějších tvrzení vhodným tükem. V této souvislosti ovšem nebývá komentována známá přítomnost cholesterolu v másle. Tím není ovšem nijak dotčena kvalita současných margarínů, které nevhodné trans-VMK dnes prakticky neobsahují.(To se však netýká některých jiných transpotravinář­ských tuků.) Dřívější protiklad máslo-margarin tedy přestává být tak ostrý – za této situace ovšem je tím těžší očekávat, že situaci posoudí žák, který si přečetl 5-ti řádkovou informaci. (Proti pozitivnímu účinku másla ale stojí některé dřívější epidemiologické studie.)

Přidat komentář

Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.