- Předškolní vzdělávání
- Základní vzdělávání
- Základní umělecké vzdělávání
- Speciální vzdělávání
- Gymnaziální vzdělávání
- Odborné vzdělávání
- Jazykové vzdělávání
- Neformální vzdělávání
Lipidy
Materiál byl publikován 05. 11. 2010 a od té doby byl 4587× zobrazen.
Hodnocení materiálu
Hodnocení týmu rvp.cz

Hodnocení uživatelů
počet hodnocení: 1.
Statistika hodnocení





Jak citovat
Licence

Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Anotace | Pracovní list se zaměřuje na lipidy – jednu ze skupin přírodních látek. Pracovní list je určen pro žáka gymnázia jako aktivizující prvek při hodinách chemie, využitelný prakticky ve všech fázích vyučovacího procesu. Pracovní list vznikl jako součást rigorózní práce obhájené v roce 2009 na Katedře učitelství a didaktiky chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. |
---|---|
Autor | RNDr. Alena Laubeová (Autor) |
Jazyk | Čeština |
Očekávaný výstup | objasní strukturu a funkci sloučenin nezbytných pro důležité chemické procesy probíhající v organismechdalší materiály k tomuto očekávanému výstupu » |
Speciální vzdělávací potřeby | - žádné - |
Klíčová slova | lipidy, aktivizační metoda, pracovní list, skupinová práce, práce s textem |
Druh učebního materiálu | Pracovní list |
Druh interaktivity | Aktivita |
Cílová skupina | Žák |
Stupeň a typ vzdělávání | gymnaziální vzdělávání |
Typická věková skupina | 16 - 19 let |
Celková velikost | 321,66 kB |
V případě pochybností o aktuálnosti či funkčnosti příspěvku využijte tlačítko „Napište nám“.
Napište nám
|
Soubory materiálu
Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče.
Název souboru | Popis | Typ souboru | Velikost |
---|
stáhnout | Náhled | Lipidy – zadání.doc | Pracovní list | ![]() | 162,30 kB |
stáhnout | Náhled | Lipidy – zadání.odt | Pracovní list | ![]() | 58,10 kB |
stáhnout | Náhled | Lipidy – řešení.doc | Pracovní list | ![]() | 69,63 kB |
stáhnout | Náhled | Lipidy – řešení.odt | Pracovní list | ![]() | 31,62 kB |
Komentáře
vloženo: 08. 12. 2010, 12:10:37
Chybné údaje o margarínech:
Můj měsíc starý komentář byl asi moc složitý a nepřehledný – chtěl jsem řící, že údaje o výrobě margarínů a obsahu transkyselin v nich jsou chybné a materiál potřebuje opravu. (Na základě volby kvalitnějších informačních zdrojů.)
vloženo: 02. 05. 2011, 22:44:14
Vracím se ještě 1× k vhodnosti másla a margarínů: V poslední době se objevují informace o tom, že máslo obsahuje cenné nenasycené MK, dokonce zdraví prospěšnou trans-VMK a je proto na rozdíl od dřívějších tvrzení vhodným tükem. V této souvislosti ovšem nebývá komentována známá přítomnost cholesterolu v másle. Tím není ovšem nijak dotčena kvalita současných margarínů, které nevhodné trans-VMK dnes prakticky neobsahují.(To se však netýká některých jiných transpotravinářských tuků.) Dřívější protiklad máslo-margarin tedy přestává být tak ostrý – za této situace ovšem je tím těžší očekávat, že situaci posoudí žák, který si přečetl 5-ti řádkovou informaci. (Proti pozitivnímu účinku másla ale stojí některé dřívější epidemiologické studie.)
Přidat komentář
Vkládat komentáře může pouze registrovaný uživatel.
vloženo: 09. 11. 2010, 23:32:10
Margarín nebo máslo? Toto rozhodnutí by mělo být hlavním praktickým dopadem tohoto materiálu, vyústěním teoretických znalostí o lipidech. Myslím, že právě v tomto bodě DUM jasně selhává.
Výchozí text uvádí o máslu a margarínech tyto údaje: V obou případech vysoký obsah nasycených MK s negativním účinkem na zdraví, u másla velké množství MK s menším počtem at.C – zvláštní zdravotní efekt není uveden, u másla 4% polynenasycených MK s pozitivním účinkem (srovnatelný údaj pro margaríny chybí), máslo obsahuje cholesterol – margaríny ne, margaríny ale obsahují trans-nenasycené MK se škodlivým účinkem a barviva a konzervační látky. Závěr: Z hlediaka riskantních nasycených MK jsou oba druhy tuku srovnatelné, máslo má jako pozitivum polynenasycxené MK. Zbývá otázks: Je horší cholesterol v másle nebo jsou horší trans-nenasycené MK + barviva a konzervaty v margarínech? Dopadá to skoro hůř pro margaríny! Je to ono, k čemi má výuka mířit? Nedostáváme se tak na pozici zastánců alternativní medicíny, kteří vnucují, že se věda s hodnocením másla spletla.
Důvod jde hledat v citovaných zdrojích informací: Asi z poloviny jde o běžné učebnice organické chemie a biochemie – jsou jistě obsahově v pořádku, ale konkrétní údaje o margarínech a máslu asi neobsahují. Druhá polovina odkazů je z webu: Tabulka obsahu cholesterolu v potravinách, pak 2 odkazy na běžné noviny (jeden z nich nefunkční) a 2 odkazy ma stránky abcvyzivy.cz. Běžný deník (MF Dnes) snad není adekvátním zdrojem pro výuku ns G. Autorem stránek abcvyzivy.cz je člověk, který se charakterizuje jako „zastánce dělené stravy s výběrem podle krevních skupin“. Neuvádí profesi nebo vzdělání, kupodivu ani, kterou má krevní skupinu – ale to, že je narozen ve znamení Blíženců ano. Je toto adekvátní zdroj informací pro studenty G?