Pracovní list se zaměřuje na lipidy - jednu ze skupin přírodních látek. Pracovní list je určen pro žáka gymnázia jako aktivizující prvek při hodinách chemie, využitelný prakticky ve všech fázích vyučovacího procesu. Pracovní list vznikl jako součást rigorózní práce obhájené v roce 2009 na Katedře učitelství a didaktiky chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Vracím se ještě 1x k vhodnosti másla a margarínů: V poslední době se objevují informace o tom, že máslo obsahuje cenné nenasycené MK, dokonce zdraví prospěšnou trans-VMK a je proto na rozdíl od dřívějších tvrzení vhodným tükem. V této souvislosti ovšem nebývá komentována známá přítomnost cholesterolu v másle. Tím není ovšem nijak dotčena kvalita současných margarínů, které nevhodné trans-VMK dnes prakticky neobsahují.(To se však netýká některých jiných transpotravinářských tuků.) Dřívější protiklad máslo-margarin tedy přestává být tak ostrý - za této situace ovšem je tím těžší očekávat, že situaci posoudí žák, který si přečetl 5-ti řádkovou informaci. (Proti pozitivnímu účinku másla ale stojí některé dřívější epidemiologické studie.)
Váš komentář
Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.