Materiál do výuky

Lipidy

5. 11. 2010 gymnázium
Autor
RNDr. Alena Laubeová
Věková skupina
16—19 let
Speciální vzdělávací potřeby
- žádné -

Anotace

Pracovní list se zaměřuje na lipidy - jednu ze skupin přírodních látek. Pracovní list je určen pro žáka gymnázia jako aktivizující prvek při hodinách chemie, využitelný prakticky ve všech fázích vyučovacího procesu. Pracovní list vznikl jako součást rigorózní práce obhájené v roce 2009 na Katedře učitelství a didaktiky chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
Pracovní list
158.5 kB
Dokument
Lipidy - zadání.doc
Pracovní list
68 kB
Dokument
Lipidy - řešení.doc
Pracovní list
56.74 kB
Dokument
Lipidy - zadání.odt
Pracovní list
30.88 kB
Dokument
Lipidy - řešení.odt
Obsahuje
2x
Dokument
2x
Dokument

Hodnocení uživatelů

Miroslav Melichar
9. 11. 2010, 23:32
Margarín nebo máslo?
Toto rozhodnutí by mělo být hlavním praktickým dopadem tohoto materiálu, vyústěním teoretických znalostí o lipidech. Myslím, že právě v tomto bodě DUM jasně selhává.

Výchozí text uvádí o máslu a margarínech tyto údaje: V obou případech vysoký obsah nasycených MK s negativním účinkem na zdraví, u másla velké množství MK s menším počtem at.C - zvláštní zdravotní efekt není uveden, u másla 4% polynenasycených MK s pozitivním účinkem (srovnatelný údaj pro margaríny chybí), máslo obsahuje cholesterol - margaríny ne, margaríny ale obsahují trans-nenasycené MK se škodlivým účinkem a barviva a konzervační látky.
Závěr: Z hlediaka riskantních nasycených MK jsou oba druhy tuku srovnatelné, máslo má jako pozitivum polynenasycxené MK. Zbývá otázks: Je horší cholesterol v másle nebo jsou horší trans-nenasycené MK + barviva a konzervaty v margarínech? Dopadá to skoro hůř pro margaríny! Je to ono, k čemi má výuka mířit? Nedostáváme se tak na pozici zastánců alternativní medicíny, kteří vnucují, že se věda s hodnocením másla spletla.

Důvod jde hledat v citovaných zdrojích informací: Asi z poloviny jde o běžné učebnice organické chemie a biochemie - jsou jistě obsahově v pořádku, ale konkrétní údaje o margarínech a máslu asi neobsahují. Druhá polovina odkazů je z webu: Tabulka obsahu cholesterolu v potravinách, pak 2 odkazy na běžné noviny (jeden z nich nefunkční) a 2 odkazy ma stránky abcvyzivy.cz. Běžný deník (MF Dnes) snad není adekvátním zdrojem pro výuku ns G. Autorem stránek abcvyzivy.cz je člověk, který se charakterizuje jako "zastánce dělené stravy s výběrem podle krevních skupin". Neuvádí profesi nebo vzdělání, kupodivu ani, kterou má krevní skupinu - ale to, že je narozen ve znamení Blíženců ano. Je toto adekvátní zdroj informací pro studenty G?

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Druh interaktivity:

aktivita

Cílová skupina:

žák

Věková skupina:

16—19

Týká se jazyka:

čeština